Subscribe to newsletter

Subscribe to the newsletter and you will know about latest events and activities. Podpisyvayse and you will not regret.

Wat is een visum?

Je hebt vast wel eens gehoord van een visum. Voor veel vakantiebestemmingen heb je dit nodig om het land in te mogen. Wat is een visum nou eigenlijk precies en waar moet je op letten wanneer je een visum wilt?

Wat is een visum?

Een visum is eigenlijk een soort toestemming om een land in te mogen. Er zijn verschillende soorten visa, afhankelijk van het type reis dat je maakt. Zo heb je een toeristenvisum, een studentenvisum, een werkvisum e een tijdelijk verblijf. Hoe lang een visum geldig is, is doorgaans afhankelijk van het land. Het kan bijvoorbeeld 90 dagen geldig zijn, maar ook drie maanden.

Het woord “visum” komt van het Latijnse charta visa, “document dat bekeken is”.

Voor welke landen is een visum nodig?

Een visum is niet voor ieder land nodig, maar je kunt er wel vanuit gaan dat hoe verder weg je reis is, hoe groter de kans is op een visum. Binnen Europa heb je vaak geen visum nodig, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Zo heb je voor Turkije bijvoorbeeld wel een visum nodig.

Is alleen een visum voldoende?

Om te kunnen reizen heb je niet alleen een visum nodig, maar moet je ook een geldig identiteitsbewijs hebben. In meeste gevallen moet dit een paspoort zijn dat bij voorkeur nog minstens zes maanden geldig is na terugkomst van je reis.

Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt afgegeven door het land waar de reiziger naartoe gaat. Op deze manier kan dat land controle uitoefenen op wie het land binnenkomt.

Hoe kun je het aanvragen?

Hoe je een visum aan kunt vragen is per land verschillend. Soms moet je dit schriftelijk regelen, en een andere keer kun je het elektronisch aanvragen. Het is ook mogelijk dat je naar de ambassade moet. Sowieso wordt een bezoekje aan de ambassade aangeraden wanneer je niet goed weet war je op moet letten of wanneer er sprake is van een speciaal geval. Doorgaans krijg je een visum wanneer je geen strafblad hebt of andere vreemde bedoelingen hebt van je bezoek. Soms kun je geen land bezoeken wanneer je al in een ander land bent geweest. De enige manier om dit op te lossen is door een nieuw paspoort aan te vragen. De precieze eisen voor een visum kunnen per land verschillend zijn en het is dus belangrijk dat je je goed inleest, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Join to Instagram